A SEria.hu a SONY márka mobiltelefonos barátainak oldala.
A "SONY" a Sony Corporation, Japán bejegyzett kereskedelmi márkája.

Az oldalunkon említett make.believe, Xperia, Walkman, Cyber-shot, Exmor'R és más Trade Mark védjegyek és logók a SONY tulajdonát képezik. Ezeket ™ hivatkozással nem jelöljük oldalunkon.


A SEria.hu csatornái:
Facebook oldalunkat naponta frissítjük. Látogass el Facebook oldalunkra!

TESZTEK

Xperia P vs Xperia sola gyorsteszt - 1

Két kategória, két egyéniség

Azzal kell kezdenünk, hogy szeretnénk mindenkit megnyugtatni, természetesen mindkét modellt alaposabban is szemügyre vesszük. Sokkal behatóbban mint ebben a tesztben. A kollégák lassan elkészülnek a részletes tesztekkel, még dolgoznak rajta, de rövidesen olvashatók lesznek itt a SEria oldalán. Viszont a jelzések szerint olyan sokan várják már a részletes bemutatóinkat, hogy ezek megjelenése előtt elkészítettük ezt a rövidke összehasonlítást.
Úgy gondoltuk egyúttal, hogy nem árt ha többen is elmondják a véleményüket, talán így még hitelesebb lesz a kialakított összesített véleményünk. Több szem többet lát. Olvasóinknak azt javasoljuk, hogy e cikk után olvassák majd el a mindenre kiterjedő teszteket is. Miután ezek rövidesen megjelennek, néhány fontos részletre most nem térünk ki, ha valakiben felmerülnek megválaszolatlan kérdések, a válaszokat megtalálják majd a nagy P és sola tesztekben.

A rendhagyó gyorsteszt elsősorban lyzzard (Dani) munkája. Tegyük hozzá, azért ő is kellő időt fordított a feladatra, öt nap állt rendelkezésére, ami még így is több mint amit mások rászánnak az ilyesmire. Ennek köszönhetően volt ideje olyasmikre is amiket máshol nemigen látunk, de ezek az érdekességeik, különlegességük mellett fontosak lehetnek az olvasónak.

Az Xperia P

Nézzük, mit tudunk a P-ről (LT22): 4"-os kijelző átló, 960x540 képponttal (ami egyúttal 275 ppi értéket takar), Mobile Bravia Engine-nel és WhiteMagic™ technológiával, xLOUD, ST-Ericsson NovaThor U8500 SoC, 2 mag, 1 GHz-es órajel, MALI 400 GPU, 1 GB LP-DDR2 RAM, 2 GB belső memória, 13 GB felhasználói memória terület, ami microSD kártyával NEM bővíthető, 8 megapixeles kamera Exmor-R CMOS-sal, LED piláccsal, autofókusszal; VGA előlapi kamera, Wi-Fi b/g/n, Bluetooth 2.1, 1300 mAó-s beépített akku. És NFC. Ami a fizikai méreteit illeti: 59,5x122x10,5 mm, 120 gramm, jó tapintani, kézben fogni, könnyű.

Specifikációból nem is rossz. Néhányan kicsit szkeptikusan fogadtuk, hogy az ST-Ericsson processzora került a telefonba, nem nagyon láttuk még működés közben. Feleslegesen izgultunk.
A telefon teljes egészében alumínium (a kijelzőt leszámítva), kellemes, elmondható róla, hogy piszokul elegáns. Jobban néz ki, mint az Xperia S - többek szerint.
Alul az átlátszó érintőgombok alatt egy műanyag "kupak" található, amely lehúzható. Gyanítható, hogy fognak érkezni mindenféle vicces, vagy más színű kínai kitalációk erre. Felül egyedül a jack csatlakozó található; a telefon bal oldalán kaptak helyet felül a micro USB és HDMI csatlakozók, középen van a microSIM ajtaja. Jobboldalt felül van a hangszóró, lentebb a hangerőgomb, alatta a kamera elsütője.
Szerencsére a Sony sem hagyja még el a hagyományos kezelőgombokat, így a vissza-home-menü kombináció érintésvezérelhetően megtalálható a kijelző alján. A ház összeszerelése egyébként nagyon-nagyon jónak tűnik, hát persze, gyakorlatilag egy darabból van kialakítva az egész alumínium ház, így nincs minek recsegni, ropogni.

Ami a dobozt illeti, a kisméretű pizzásdoboz dizájn tetszik, itt is egy külön belső dobozt kell kiszedni az immár hagyományosnak számító Sony "dizájndobozból", ami ezután kétfelé kihajtható, origami kedvelőknek is tetszeni fog. Megtalálható benne a telefon, egy adatkábel, egy szép nagyra hízott EP-850-es töltőfej, egy MH750 típusjelű füles, gyorstalpaló kezelési útmutatók.

Mivel eme gyorsteszt a címe szerint Xperia P vs Xperia sola összehasonlítási célokat szolgál elsősorban, nézzük meg a P kicsomagolását videón, de nem akárhogy, mert a videó (720p HD) az Xperia sola-val készült!

A videóban ismerkedhetünk a P-vel, de egyúttal a sola videós képességeiről is lehet fogalmunk. A fellelhető fotó és videó galéria tartalmakat külön is megnézzük majd közelebbről.

Rendszer, Menü, programok

A tavalyi Xperia-knál már megszoktuk a sebességet, ezért voltak félelmeink a NovaThor miatt. Kicsit kísérleti nyúlnak éreztük mind az Xperia P-t, mind a Sola-t (mindkettőben azonos dolgozik), hiszen az eddig jól megszokott Qualcomm ugyan nem volt a digitális tesztek bajnoka, de mind fogyasztásban, mind teljesítményben jól megállta a helyét. Kár volt kételkednünk. A NovaThor egyedüli hátrányaként talán a rendszervonal szétesését lehetne említeni, hiszen más kernel kell az ST-E, és más a Qualcomm processzorokhoz.

Ne tartson senki techőrültnek, de egy kicsit meglepett, amikor egy 2.3.7-es Gingerbread pislogott vissza az adatokban. Mármint semmi baj nincs vele, jól megy, sőt, egyes részei jobbak, mint az ICS, csak valahogy magától éretődő lehetett volna, hogy egy ennyire új modell már ICS-vel érkezzen.
Egyébiránt tudvalevő, hogy a 4-es rendszernek rengeteg hibája akadt eddig, ezek javításáig nem is nagyon volt érdemes foglalkozni vele, de majd érkezni fog úgyis, nem is kell sokáig várni rá.

A menü, meg maga az Xperia rendszer továbbra is szépen, lassan formálódik. Az egy éve még össze-összeomló launcher itt már betonbiztosan működik, persze mindent ki lehet akasztani, de nálunk nem volt hajlandó összeomlani, direkt pedig nem szerettük volna. Szóval a launcher gyors, az alkalmazások gyorsan indulnak, az ember nem érzi azt a bizonyos türelmetlenséget, amikor használja, mint sok másik készüléknél.
A menüben sok újdonság nincs - és ez természetesen azonos a P és a sola esetében -, megtalálhatók a Sony alapprogramjai, érdekességként jók azok a widgetek amik Social Network-ös ismerőseink legutóbbi videóit és zenéit mutatják nekünk. Ha már a widgetek: nagyon jól néznek ki az új Xperia minialkalmazások, bár sokat nem tehetünk ki, mert a launcher 5 képernyőt enged nekünk.

A kijelző, multimédia, kamera, sebesség

A kijelző brutális. Az új WhiteMagic™ technológia (ilyesmiről eddig csak egy mosópor reklámban hallottunk) egyszerűen akkora fényerőlökést ad a telefonnak, amit eddig még soha nem láttunk. (A technológiáról bővebben majd a nagy tesztben.) És akkor erre még rájön a Bravia Engine is, hogy (szó szerint) még teljesebb legyen a kép. Az érintésekre is könnyedén reagál.
A hangszóró kicsit berezgeti a készülékházat nagy hangerő mellett, szerencsére van xLOUD is, így elég messziről hallani lehet.
A hozzá kapott füles is már SONY logót kapott, ez volt a második pillanat, amikor meg kellett állni, hogy levegőt vegyünk. Erős, hangos, telt, szuper!

A multimédia alkalmazások elég gyorsan betöltenek, például egy 720p-s mkv videót gond nélkül elvitt a rendszer. Van HDMI kimenetünk, de maradhatunk akár a DLNA-nál, már ha támogatják készülékeink.
Ide tartozik még, hogy quadrant alapján ez a bizonyos ST-Ericsson processzor pontosan megegyezik a Qualcomm MSM8260-as "lassított" változatával, ami utóbbi mondjuk a HTC Sensation-ben is megtalálható. Az ST-E NovaThor U8500 emiatt a mai 2012-es erős középkategóriát képviseli. Igaz ez a Mali 400-as GPU-ra is, NenaMark 2-ben 30-35 fps közötti értékek születtek, ez talán picivel jobb, mint az Adreno 220-é.
A harmadik dolog, ahol meg kell állni, az a kamera. Nem tudom, más tesztelők hogyan csinálták, lehet, úgy jártak, mint mi a Sola-val (lásd később), de ez a kamera ami a P-ben, ez tud. 8 megapixelt, és 1080p-s videót. Exmor-R-rel. Nézzük majd meg később a képeket. Sehol egy beégés, képzaj alig van, kicsit erős ugyan a képjavítás, de ez mégiscsak egy mobilkamera. Éjszakai módban nagyon jó képeket csinál, a színek mindenhol kiválóak. Szép volt fiúk!
A videózásról annyit, hogy az egy picit pixelesre sikeredett sajnos, de mind nappali, mind éjszakai módban nagyon jól megállja a helyét a modul. Nem akad, nem késik a hang, stimmel. Kb. 1 percnyi videó 100 MB-nak felel meg, persze csak 1080p esetén. Nem rossz!

Ez a telefon is támogatja a SmartTageket, ahogy általában az NFC-t is. Én a magam részéről jó poénnak tartom (a cikkíró magánvéleménye), de jelenleg még olyan számomra, mint 6 éve a videótelefonálás mobilhálózaton, csak ez éppen nem kerül pénzbe. Nem hiszem, hogy egyhamar trend lenne abból, hogy a lakást, autót, irodát teleaggatom SmartTagekkel, és lehúzom előtte a telefont. Tévedni meg tévedhetek persze.
A SmartTagekről legalább annyit kell tudni, hogy kis korongok, amelyek felakaszthatók, mint egy medál, a technológiai része miatt meg olvassátok el agravius idevágó cikkét. Az NFC funkció bekapcsolása után a telefont el kell húzni a Tag-ek előtt, hogy a telefon viselkedésén változtassunk. Magyarán, autóba ülve, ha úgy kívánjuk, elindul az autós mód, meg a GPS programunk, a hálószobában elnémul a telefon és bekapcsol az ébresztőóra alkalmazás. Ezek a funkciók variálhatók, no meg nem csak erről szól az NFC, de ez is egy okos felhasználása a dolognak. A másik dolog, hogy a Tag-ek ára ma még elég borsos, kettő az meg olyan, mint a Vienetta - csak abból egy szelet nem volt elég. Úgyhogy akkor már kell a mellékhelyiségbe - elindít egy hírportált, fürdőszobába - elindítja a zenelejátszót, a teraszra, hogy felemelje a hangerőt, az irodába, hogy levegye a hangerőt, és bekapcsolja a wifi-megosztást, és így tovább.
Itt említsük meg, hogy a P dobozában itthon általában nem találunk ajándék SmartTag-eket. Lehet, hogy majd valamilyen kiszerelésben megjelenik a P-hez is, de addig nekünk kell vadászgatni.

Az Xperia sola

Nézzük, mit tudunk a Sola-ról, kevésbé jól csengő nevén MT27i-ről: 3,7"-os kijelző, Mobile Bravia Engine-nel, 480x854-es felbontás, ST-Ericsson NovaThor U8500 SoC, 2 mag, 1 GHz-es órajellel, MALI 400 GPU, 512 MB LP-DDR2 RAM, 2 GB belső memória, 4 GB felhasználói memória terület, amit bővíthetünk microSD kártyával, 5 megapixeles kamera LED fénnyel, Wifi b/g/n, Bluetooth 2.1, 1320 mAó-s beépített akku, xLOUD. És van NFC képesség itt is, akár használhatjuk azonnal, mert kaptunk 2 darab tag-et a dobozban. A kijelző érintőpanelje Floating Touch™ technológiával rendelkezik.
Fizikai paraméterei: 59x116x9,9 mm, 107 gramm, egy jól meghízott HTC-t már nehéznek találunk ezután. A "sola" egyébként nagyon szép név - nem csak a telefon -, ha a latinból vették a névadók, akkor "egyedüli" vagy "kizárólagos" a jelentése. (Ha máshonnan, akkor napsugár, il sole mio... az én napsugaram. Akárhonnan származik, jó név!)

Specifikációból a mai viszonyokat nézve erős közepes - érzésünk szerint éppen ebbe a kategóriába is lett szánva. Mindenképpen jó húzás volt a Sony-tól, hogy ide is dual-core SoC-eket akarnak vinni.
Az erőmű a P-nél és a solánál is azonos, a további részletekben vannak azért eltérések mint majd itt alul az összehasonlító táblázatban látni fogjuk.

A készülékház egyébként puha, kellemes tapintású műanyag. A kijelző alatti rész vékonyabb mint a telefon többi része, itt található a hangszóró, a mikrofon, és ez a rész nem távolítható el, mint a P esetében. Nagyon jól mutat az alacsonyabb felületet megvilágító fény, látványos és segít is sötétben.
A hátlap alatt található a befalazott akku, a SIM és microSD-foglalatok. Ez a modell még a hagyományos SIM-eket eszi - sokak szerencséjére, a sola tulajdonosoknak ugyanis nem kell a régi SIM kártyájuk cseréjével bajlódni. Érdekes, hogy a hátlapon még egy történelmi Sony Ericsson logó mosolyog vissza, ez amúgy igaz a tartozékokra is (kivétel a füles). Nincs ennek különösebb jelentősége egyébként, nem sok idő telt el még a Sony Ericsson - Sony átalakulás időpontja óta, meg végülis a tervező csapat tagjai a 2012-es modellek fejlesztése idején még tényleg Sony Ericsson munkavállalók voltak.

Felül egyedül a jack csatlakozó található, és, hogy véletlenül se szokják meg a tesztelők, a bekapcsoló gomb ezúttal a bal oldalra került. (Ez talán "kézenfekbőbb" is, a sola méreteinél fogva egy kézzel könnyen átfogható, a kapcsoló így éppen jó helyen van.) A jobb oldalon felül van a micro-USB, lentebb a hangerőgomb, alatta a kamera exponáló gombja.
Előlapi kameránk nincs. Nagyon hiányzik? Kinek-kinek más lesz a véleménye. Hiányozni valószínűleg csak azoknak fog akik sokat használnák a videótelefonálást, a Skype-ot, úgy gondolom ők vannak a kevesebben abban az árkategóriában ahová a sola érkezik.
A sola doboza is az egyendoboz Sony design, kívül és belül is, természetesen a feliratok és a kép eltérésével. A doboz tartalma eltér a P-től.

Nézzük meg az Xperia sola dobozának tartalmát. Igazságosak leszünk: természetesen a videó a sola esetében meg az Xperia P fullHD felvétele! (A minőséget, jellemzőket akár a két "unboxing" videó alapján is elemezhetjük.)

A telefon tényleg az erős a középkategóriába van belőve, ez látszik is a képességein. A kijelző jó, látószögei jók, fénye erős, színei is korrektek, nincs WhiteMagic™, de Bravia Engine-t azért még kapott. Az érintésekre is könnyedén reagál. A hangszóró a sola esetében is kicsit berezgeti a műanyag készülékházat nagy hangerő mellett, ebben is van xLOUD. A hozzá kapott füles (MH410c) is SONY logót kapott, és bár a világot nem fogja megváltani, szólni jól szól.
Nincs HDMI kimenetünk. Ugyanazt a 720p mkv videót mint a P erőlködés nélkül lejátszotta, ami nem is véletlen hiszen lényegében ugyanaz a hardver működött ebben is közre mint a P esetében. A benchmark mérésekben a tűréshatárokon belül hasonló a két modell.

A fő kamera 5 megapixeles, videókat 720p HD-ben rögzíthetünk. A kamera fotó és videó képességeivel az első tesztpéldány esetében sem e teszt írója, sem a SEria team tagjai nem voltak teljes mértékben elégedettek. Mivel ez az első teszt példányunk az első gyártói szériából származott, ezért modulhibára gyanakodtunk - bármely gyártónál megesik az ilyesmi. A nappali fotók és videók néhány olyan hibát mutattak be, ami általában nem jellemző a sorozatra. A vélelmezett hiba okára tekintettel kértünk egy másik példányt. Bár majd a 2. oldalon láthattok majd teszt fotókat és videót a sola-val is, a kameráról végleges ítéletet a nagy tesztben mondunk.

Új feature az úgynevezett FloatingTouch™, ez amolyan eye candy, de azért hasznos tud lenni. Egyébként nagyon jól néz ki ahogy az ember ujja a kijelző felett lebeg, a linkek meg követik kijelölést. Nem volt idegesítő, tetszett, és éppen azért, hogy többen nyilváníthassanak véleményt, másokkal is használtattam, és a többségnek szintén. Kétségtelen, meg lehet szokni. Látványos az original háttéranimáció ilyen vezérlése, és a saját böngésző használata is. (A technológia néhány részletéről a nagy tesztben lesz olvasnivaló.) Kérdés, mennyire lenne zavaró ez után egy másik telefont használni?

Na most térjünk rá a lényegre: Xperia P vs Xperia sola

Nem azt vizsgájuk elsősorban, hogy melyik a jobb, mert az adható válasz egyértelmű, és ez az árakban is megjelenik, arra koncentráljunk inkább, hogy milyen eltérő tulajdonságok jellemzik a két modellt. Tehát arra kell kitérnünk, hogy milyen tulajdonságok alapján hozhatjuk meg vásárlási döntésünket.
Nyilván a saját pénztárcánk is döntő szempontot jelenthet, de az árakon túl, vagy azok mellett a döntésünket a nekünk fontos, vagy kevésbé fontos képességek mérlegelése határozza meg.
Annyit tehát már sejtünk, hogy az azonosságok mellett a P és a sola más-más igényekre koncentrál.

A legtöbben a vételárban foglalt tartozékokat és a kijelzőkön megjelenített látványt helyezik szempontjaik között az első helyre. Először nézzünk meg tehát néhány fotót a tartozékokról és a kijelzők látványáról.

Tartozékok a gyári dobozokban

A dobozok tartalma (most is az előbbi gyakorlatot folytatjuk, a P tartozékok fotója a sola-val, a sola tartozékairól készült kép pedig a P-vel készült):

Xperia P tartozékok Xperia sola tartozékok
Xperia P Xperia sola

A szokásos eszközök mellett a tartozék kínálatban a P-hez egy - és ez minden túlzás nélkül állítható - kimagasló minőségű és hangzású fülest kapunk. A sola MH410c típusú fülese egyértelműen a középkategória színvonalába sorolható, illeszkedve a telefon árszintjéhez. Nem állítható azonban, hogy ez ne elégítené ki az átlagos igényeket, de a P fülese egy kategóriával mindenképpen feljebb van, jóval feljebb.
A solához viszont kapunk ajándékként 2 db SmartTag-et, és egy olyasmit - igaz ez nem a doboz kicsomagolásakor derül ki, hanem később - ami ma másnál még véletlenül sem, ez pedig az érintőpanel már szintén említett FloatingTouch™ technológiája.

A kijelzők:

Xperia sola vs Xperia P - kijelzők 1 Xperia P vs Xperia sola - kijelzők 2
Xperia sola vs Xperia P Xperia P vs Xperia sola

Ha a kijelzőket értékeljük nézzünk meg egy hármas összehasonlítást is, Xperia sola vs Xperia P és a már említett HTC Sensation.
Felülről lefelé haladva tehát Xperia sola, Xperia P, HTC Sensation a sorrend.

Az Xperia P kijelzője valóban döbbenetes fényerőt nyújt. Itt a 100%-os beállítás mellett már-már többet is mint kellene, érdemes a használatát ettől jóval alacsonyabb szinten beállítani.

Hardveres képességek

Mielőtt a következő oldalon rátérnénk a fotók és a videók gyors szemléjére, tekintsük meg az alábbi táblázatot. Vastag szöveggel kiemeltük azokat a sorokat ahol a különbségek megtalálhatók.

  Xperia P Xperia sola
Típusszám: LT22i MT27i
 OS (bejelentéskor): Android 2.3.7 Android 2.3.7
 CPU gyártója: STE STE
 CPU típusa: NovaThor U8500 NovaThor U8500
 CPU órajel: 1 GHz dual-core 1 GHz dual-core
 GPU: ARM Mali 400 ARM Mali 400
 RAM: 1 GB 512 MB
 Memória (ROM): 16 GB eMMC 8 GB eMMC
 Memóriabővítés: NEM IGEN - microSD
 Kijelző: Reality Display+ WhiteMagic Reality Display
 Kijelző képátló: 4" 3,7"
 Kijelző felbontás: 960x540 854x480
 Mobile Bravia Engine: IGEN IGEN
 Kijelző érintésvezérlés: kapacitív kapacitív
 Floating touch™ NEM IGEN
 Fotó/videó kamera: 8 Mpx 5 Mpx
 Autofókusz: IGEN IGEN
 Sony Exmor R CMOS: IGEN NEM
 Videófelvétel (max): 1080p HD 720p HD
 Videochat kamera: VGA NINCS
 Beépített akkumulátor: 1300 mAó 1300 mAó
 NFC: IGEN IGEN
 HDMI kimenet: IGEN NEM
 Wi-Fi IEEE 802.11b/g/n IEEE 802.11b/g/n
 SIM szabvány: microSIM mini SIM
 Súly (gramm): 120 107
 Méretek (mm): 122x59,5x10,5 116x59x9,9

Lapozz a következő oldalra!